Megatrendit 2023: Mitä, missä, milloin?

Tekstiartikkelin kuva. Microphone macro vertical detail
Ulkopolitist · Megatrendit 2023: Mitä, missä, milloin?

Ilmastonmuutos, globalisaatio, kaupungistuminen. Näitä kaikkia on kutsuttu megatrendeiksi The Ulkopolitistissakin. Mitä megatrendit oikeastaan ovat?

Megatrendit vilahtelevat julkisessa keskustelussa vähän väliä. Esimerkkejä riittää: milloin puhutaan kiertotaloudesta, milloin työn paikattomuudesta. Kyse on aina tulevaisuuden hahmottelusta – siitä, että juuri tämä asia muokkaa maailmaa ja sen tulevaisuutta peruuttamattomasti, juuri tällä hetkellä.

Sitran julkaisema Megatrendit 2023 -raportti hahmottelee yhteiskunnan tulevaisuutta viiden megatrendin kautta. Näitä ovat luonnon kantokyvyn mureneminen, hyvinvoinnin haasteiden kasvu, koveneva demokratian kamppailu, digivallan kiihtyvä kilpailu ja talouden rakoileva perusta. Miten megatrendit auttavat ymmärtämään tulevaisuutta, ja miten ne eroavat heikoista signaaleista? Entä mitä tekemistä megatrendeillä on ulko- ja turvallisuuspolitiikan kanssa?

Asiantuntijavieraana jaksossa:

Sanna Rekola on strategian ja ennakoinnin asiantuntija Sitralla ja toinen Megatrendit 2023 -raportin kirjoittajista.

__

Äänitys: 19.1.2022

Juontaja: Sofia Blanco Sequeiros

Editointi: Annastina Haapasaari

Jakso on toteutettu yhteistyössä jakso.fi:n kanssa.

Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta

Lue myös