Podcast: Iranin ulkopolitiikan lyhyt oppimäärä

Tekstiartikkelin kuva. Microphone macro vertical detail

Ulkopolitist · Iranin ulkopolitiikan lyhyt oppimäärä

 

Syksyllä 2022 Iranissa nähtiin poikkeuksellisen laajoja mielenosoituksia, kun maan moraalipoliisi tappoi huivia ”epäsopivalla” tavalla käyttäneen 22-vuotiaan Mahsa Aminin. Mielenosoitusten jälkeen Iran on mainittu uutisotsikoissa useissa eri yhteyksissä. Millaista politiikkaa Iranissa tehdään, ja millaiset ovat sen ulkopolitiikan tavoitteet?

Viime vuosina 87 miljoonan asukkaan Iran on noussut tasaisin väliajoin uutisotsikoihin Suomessakin. Kuluneen talven aikana Iran on mainittu Gazan sodan yhteydessä Israelia vastustavien huthikapinallisten rahoittajana. Myös Iranin ydinaseohjelmasta ja maan aseviennistä Venäjälle on uutisoitu.

Podcast-jaksossa keskustellaan Iranin sisä- ja ulkopolitiikasta. Millainen maa vuoteen 1935 asti Persiana tunnettu Iran on, millaisia sen hallinto ja politiikka? Miltä maan sisäpoliittiset kamppailut näyttävät etenkin syksyn 2022 laajojen mielenosoitusten jälkeen? Lisäksi jaksossa keskustellaan Iranin ulkopolitiikasta niin Lähi-idässä kuin muuallakin.

Asiantuntijavieraana jaksossa:

Hannu Juusola on Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori.

Äänitys: 26.2.2024
Juontajat: Olli Puumalainen ja Sofia Blanco Sequeiros
Editointi: Pauliina Saloranta
Jingle: Jantso Jokelin
Jakso on toteutettu yhteistyössä jakso.fi:n kanssa.
Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta.

Lue myös