Sateenkaaren kansakunta myrskyssä: Mikä kääntäisi Etelä-Afrikan suunnan?

Tekstiartikkelin kuva. Microphone macro vertical detail
Ulkopolitist · Sateenkaaren kansakunta myrskyssä: Mikä kääntäisi Etelä-Afrikan suunnan?

Yli 62 miljoonan asukkaan Etelä-Afrikka on Afrikan mantereen teollisuusmahti ja ääni. Millaista tulosta maassa odotetaan toukokuussa järjestettävissä vaaleissa? Miten tulokset näkyvät ympäri maailman?

Etelä-Afrikka on globaalin etelän eturiviä, BRICS-maa ja maailman johtavien talouksien G20-ryhmän ainoa afrikkalainen jäsenvaltio. Pinta-alaa maalla on yli kolmen ja puolen Suomen verran, ja luonto on pökerryttävän rikasta Afrikan ikonisine eläimineen. Kallioperässä kimaltaa kultaa ja timantteja.

Samalla energiakriisi pimentää koteja ja rikollisuus ja korruptio rehottavat. Eriarvoisuus on maailman rajuimpia.

27 vuotta vankilassa istunut Nelson Mandela ANC-puolueineen voitti Etelä-Afrikan ensimmäiset vapaat vaalit vuonna 1994. Tästä alkoi demokratian ja vapauden aika. Nyt Mandelan ajat ovat kaukana: ANC on ryvettynyt massiivisissa korruptioskandaaleissa ja sen suosio on laskenut tasaisesti vuosikaudet.

Etelä-Afrikka äänestää toukokuussa vaaleissa, joissa valitaan maan parlamentti, presidentti ja maakuntien omat kansanedustuslaitokset. Mikä kääntäisi Etelä-Afrikan suunnan? Miten vaalien tulokset heijastuvat kansainväliseen politiikkaan kaikkialla maailmassa? 

Asiantuntijavieraat jaksossa:

Sami Sillanpää on Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja.

Raakel Inkeri on yhteiskuntapolitiikan ja kaupunkisosiologian tutkija Helsingin yliopistolla.

__

Äänitys: 10.4.2024

Juontajat: Olli Puumalainen

Editointi: Pauliina Saloranta

Tuotanto: Sofia Blanco Sequeiros, Olli Puumalainen

Jingle: Jantso Jokelin

Jakso on toteutettu yhteistyössä jakso.fi:n kanssa. Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta.

Lue myös