Runoutta ja avokadolattea: Unkarin illiberaali demokratia ja kulttuuriset kiistat
Sofia Blanco Sequeiros, Jalmari Sarla | 07.09.2024
Syksyn ensimmäisessä podcast-jaksossa luodaan katsaus Unkariin. Heinäkuusta 2024 lähtien Unkari toimii jo toista kertaa EU:n neuvoston puheenjohtajamaana, mutta puheenjohtajakausi on alkanut jännitteisesti Orbánin vieraillessa loppukesästä Kiovassa ja Moskovassa.
Unkaria on viime vuosina seurattu tiiviisti niin Suomessa kuin maailmalla maan EU:ta ja demokratian perusperiaatteita haastavan politiikan vuoksi. Pääministeri Viktor Orbánin johtama autoritäärinen hallinto on lähentynyt muun muassa Venäjän ja Kiinan kanssa, mikä on horjuttanut EU:n sisäistä dynamiikkaa ja aiheuttanut kitkaa jäsenmaiden välillä.
Syksyn ensimmäisessä podcast-jaksossa käsitellään Unkarin politiikkaa ja sen kulttuurista kontekstia. Kulttuuri ja politiikka nivoutuvat kaikkialla yhteen, niin myös Unkarissa. Historialtaan rikas Keski-Euroopan maa mieltää itsensä idän ja lännen väliin, tunnetaan rakkaudestaan kirjoihin, ja on koti lukuisille kulttuuris-poliittisille kiistoille, joita Orbánin hallintokin käyttää hyväkseen politiikassaan.
Millainen maa Unkari oikeastaan on, ja millä tavalla sen kulttuuri ja historia näkyvät nykypäivän politiikassa? Mikä rooli kulttuurielämällä on Orbánin Unkarissa, ja millä tavalla Unkari puhuttelee laitaoikeistoa yli kulttuuristen rajojen? Jakson juontavat Sofia Blanco Sequeiros ja Jalmari Sarla.
Jakson asiantuntijavieraat:
Annastiina Kallius on antropologian tutkijatohtori Helsingin yliopiston tutkijakollegiumista.
Johanna Osváth on kirjallisuuskriitikko ja kulttuurilehti Nuoren Voiman päätoimittaja.
Äänitys: 4.9.2024
Juontajat: Sofia Blanco Sequeiros, Jalmari Sarla
Editointi: Pauliina Saloranta
Tuotanto: Sofia Blanco Sequeiros, Jalmari Sarla
Jingle: Jantso Jokelin
Jakso on toteutettu yhteistyössä jakso.fi:n kanssa. Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta.
Lisättävää?
Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.