Kirja-arvio: Yhdysvaltojen kohtalonkysymyksiä ja kirjeenvaihtajan kokemuksia

Kirjoittajan henkilökuva
Ira Pöllänen | 11.09.2024
Tekstiartikkelin kuva.

Valmistaudu Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin lukemalla Helsingin Sanomien toimittajan ja entisen kirjeenvaihtajan Anna-Sofia Bernerin teos, joka onnistuu syventämään keskustelua voimista, jotka juuri nyt vetävät tähtilipun maata eri suuntiin.

10 haavaa Amerikan sydämessä on yleistajuinen esitys kehityskuluista, jotka parhaillaan horjuttavat Yhdysvaltoja sekä sisä- että ulkopoliittisesti. Kirja on jaettu kymmeneen lukuun, joista jokainen käsittelee yhtä teemaa eli “haavaa”. Nämä ovat väestö, politiikka, raha, rasismi, uskonto, media, väkivalta, ilmastonmuutos, sota ja vapaus. Omaääninen kerronta yhdistelee tietokirjan, reportaasin ja esseen tyylejä, ja on myös päiväunien polttoainetta niille, jotka haaveilevat kirjeenvaihtajan työstä. 

Berner toimi Helsingn Sanomien Yhdysvaltojen kirjeenvaihtajana tapahtumarikkaina vuosina, joihin kuuluivat pandemia, George Floydin murhasta alkaneet poliisiväkivaltaa vastustavat mielenosoitukset, presidentinvaalit ja vallankaappausyritys. Kaiken taustalla kuilut eri ideologioita kannattavien amerikkalaisten keskuudessa jatkoivat syvenemistään.

Kaksi Amerikkaa

Teoksen lähtökohta on kahtiajako liberaaliin ja konservatiiviseen Amerikkaan. Yksi perustavanlaatuisista kysymyksistä, joiden kanssa Amerikka Bernerin mukaan painii on se, mihin kahtiajako voi johtaa. Toinen on pelko demokratian murenemisesta ja kolmas Yhdysvaltojen sijoittuminen maailmanjärjestyksessä, jossa se ei olekaan ainoa suurvalta, mutta jonka osallistumista yhtä kaikki vaaditaan maailmanpolitiikan areenoilla.

Poliittinen lähihistoria kietoutuu osaksi ihmiskohtaloita, kun Berner kertoo juttukeikoista ja haastatteluista, jotka tapahtuvat kansankuppiloiden pöytien ääressä, parkkipaikoilla ja pihoilla, joita reunustaa valkoinen säleaita. Klikkaa twiitataksesi!

Amerikkalaismedioissa puhutaan usein poliittisen päätöksenteon kohteena olevien aiheiden olevan partisan issues, eli sellainen poliittinen kysymys, joka jakaa päättäjät puoluerajoja mukaillen kahdeksi erimieliseksi leiriksi. Viime vuosina yhä useamman päätöksen osalta on vaikuttanut siltä, ettei kumpikaan leiri ole valmis tulemaan puolitiehen vastaan. Esimerkiksi budjettiehdotusten läpimeno on voitu republikaanien toimesta estää, jolloin julkisesta rahoituksesta riippuvaiset instituutiot, kuten museot ja kansallispuistot, ovat joutuneet sulkemaan ovensa ja odottamaan poliittisen jännitteen raukeamista.

Selvittäessään miksi ja millä tavoin Yhdysvallat on yhteiskuntana jakautunut, Berner nojaa politiikantutkimukseen. Hän puhuu “syvästi mutta kapeasti jakautuneesta Amerikasta”, jossa pääpuolueet ovat sisäisesti yhtenäisiä, mutta mielipiteiltään kaukana toisistaan. Samalla kun kahtiajako on syventynyt, ovat myös äänestäjien mielipiteet vakiintuneet ja liikkuvien äänestäjien määrä vähentynyt. Kummallakin puolueella on yhtäläiset mahdollisuudet päästä käsiksi valtaan ja myös menettää se. 

Loitontuminen näkyy osavaltiotasolla poliittisina, taloudellisina ja väestöllisinä eroina, mutta myös keskinäisinä vaikutuksina. Esimerkiksi kun republikaanien hallinnassa olevassa osavaltioissa aborttilainsäädäntöä kiristetään, demokraattisessa naapuriosavaltiossa aletaan osavaltiorajan tuntumaan perustamaan aborttiklinikoita.

10 haavaa, 333 miljoonaa ihmiskohtaloa 

Berner analysoi Yhdysvaltoja eri linsseinä toimivien “haavojen” läpi. Tuloksena on kuvaus Amerikasta, joka on paljon muutakin kuin poliitikot, jotka ajavat liittovaltion talouden sulku-uhan alle pelkkää itsepäisyyttään. Asiat eivät ole niin mustavalkoisia, kuin joskus voisi uutisotsikoista luulla. Kun aiheita peilataan tavallisten ihmisten elämiin, sävyjä ilmestyy lukuisia. 

Vaikka supervaltana Yhdysvalloilla on aina jokin vaikutus rajojensa ulkopuolella, kirja kääntää katseen ennen kaikkea Yhdysvaltojen sisällä tapahtuvaan murrokseen ja erittelee sen syitä ja seurauksia kansalaisten näkökulmasta. 

Toki mitään koko kansaa yhdistävää kokemusta ei ole olemassa. Valtavassa maassa on ihmiskohtaloita yhtä paljon kuin on asukkaitakin, ja kirjan lukuja kannattelevat heistä muutamien tarinat Bernerin kertomana. Poliittinen lähihistoria kietoutuu osaksi ihmiskohtaloita, kun Berner kertoo juttukeikoista ja haastatteluista, jotka tapahtuvat kansankuppiloiden pöytien ääressä, parkkipaikoilla ja pihoilla, joita reunustaa valkoinen säleaita. 

Inhimillisistä ja subjektiivisista kokemuksista kertominen ei kuitenkaan vie liian kauaksi faktoista, vaan Berner lähestyy “haavoiksi” kuvailemiaan aiheita kuten väkivalta, ilmastonmuutos tai uskonto tarkan analyyttisella otteella. Erityisesti rasismista kertova luku on herättelevä. Vaikka tilastotieto ja tutkimus todistavat vähemmistöjen syrjinnän systemaattisuuden ja historiallisen juurtumisen osaksi poliittista päätöksentekoa, lukemaansa ei meinaa uskoa.

Kerronta yhdistää tietokirjan ja reportaasin parhaat puolet

Bernerin mukaan suomalaisessa mediassa Yhdysvaltoja käsittelevät jutut saavat poikkeuksetta paljon lukukertoja. Yhdysvallat on suomalaisesta näkökulmasta kaukana ja yhteiskuntana outo, mutta kiehtova, kulttuuriltaan läpitunkeva valtio. Berner raivaa lukijalle polkua siihen tiheään merkitysten viidakkoon, joka muodostaa Yhdysvallat tänään.

Analyysit tarjoavat uusia näkökulmia, vaikka Yhdysvaltojen poliittinen järjestelmä ja historia olisivat jo lukijalle tuttuja. Berner hyödyntää kirjeenvaihtajana sekä kirjaa varten tehtyjen haastatteluiden lisäksi opintojaan Columbian yliopiston journalismikoulussa. Tarkasti lähteistetty teos lukemistoineen tarjoaa monta polkua syventyä aiheisiin ja houkuttelee palaamaan niiden ääreen.

Omaääninen kerronta yhdistelee tietokirjan, reportaasin ja esseen tyylejä, ja on myös päiväunien polttoainetta niille, jotka haaveilevat kirjeenvaihtajan työstä. Klikkaa twiitataksesi!

Yhteiskuntatieteellistä tutkimusta, reportaaseja ja Bernerin omakohtaisia kokemuksia kirjeenvaihtajana sekoittava teos kuljettaa montaa lankaa, joihin lukijan on vaarana sotkeentua, mutta jotka lopulta yhdistyvät onnistuneesti. Vaikka kyseessä on tietokirja, Berner kirjoittaa yleistajuisesti ja tunnistettavasti omalla äänellään. 

Usein kappaleet alkavat kertovasta journalismista tutulla kikalla, jossa mennään jonkun yksittäisen ihmisen kokemuksesta kohti aiheen käsittelyä laajemmalla yhteiskunnallisella tasolla. Näin Berner liittää suuret teemat tavallisen amerikkalaisen elämään ja kertoo yksittäisten ihmisten ja heidän kohtaloidensa kautta koko maan tarinaa. Kerronta muistuttaa esseetä, jossa juttukeikkojen ihmisten tarinat nivoutuvat tilastoihin ja tutkimuksiin. 

Teoksen suola ovat ovat mielenkiintoiset välähdykset arjesta ulkomaan kirjeenvaihtajana. Lukijana tulee miettineeksi, uskaltaisiko itse mennä koputtamaan tuntemattoman auton ikkunaan aborttiklinikan parkkipaikalla syrjäisessä Illinoisissa tai haastatella väkeä Trumpin kampanjatilaisuudessa.

10 haavaa Amerikan sydämessä on terävä katsaus maan lähitulevaisuuden muotoutumisen kannalta keskeisimpiin teemoihin. Esimerkiksi aborttioikeutta, taloutta ja maahanmuuttoa koskevat kysymykset ovat puhuttaneet tulevien presidentinvaalien alla, ja Bernerin teos auttaa liittämään ne laajempaan kontekstiin ja ymmärtämään niitä amerikkalaisesta mielenmaisemasta käsin.  


Kirjoittaja: Ira Pöllänen
Editointi ja kommentointi: Ulla Henttonen & Ella Virtanen
Kielenhuolto: Sannimari Veini


Lisättävää?

Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.