Moninaisuuden politiikkaa: Katsaus Latinalaisen Amerikan alkuperäiskansoihin

Tekstiartikkelin kuva. Microphone macro vertical detail
Ulkopolitist · Moninaisuuden politiikkaa: katsaus Latinalaisen Amerikan alkuperäiskansoihin

Latinalaista Amerikkaa käsitellään Suomessa vain vähän, oli kyse uutisista tai ulkopoliittisista analyyseistä. Maanosan yhteiskunnalliset, poliittiset ja kulttuuriset muutokset kuitenkin heijastuvat myös tänne Euroopan pohjoiskolkkiin.

Tällä kertaa Ulkopolitistin podcastissa perehdytään Latinalaisen Amerikan alkuperäiskansoihin ja heidän ajankohtaisiin poliittisiin kamppailuihinsa. Jaksossa kysytään, millaista politiikkaa eri alkuperäiskansat tekevät, ja miksi heille erityisen merkittävät poliittiset kysymykset ovat todellisuudessa tärkeitä kaikille.

1400-luvun löytöretkien myötä “vanhan maailman” taudit levisivät Atlantin yli. Amerikan alkuperäiset yhteiskunnat romahtivat ja kulttuureja katosi. Eurooppalaisvalloittajat hävittivät kiivaasti sitä, mitä epidemioilta oli säästynyt. Alkuperäiskansat eivät silti kadonneet: nykyään Latinalaisen Amerikan alkuperäiskansat ovat moninainen ja väkirikas joukko, jonka poliittiset ponnistukset koskevat niin maaoikeuksia, kokaiiniteollisuutta, koulutusta, metsäkatoa kuin ilmastonmuutostakin, sekä monia muita kysymyksiä. Yhteistyö poliittisissa kysymyksissä ulottuu ruohonjuuritasolta kansalliseen politiikkaan ja kansainvälisille areenoille – aina Suomeen asti.

Jakson asiantuntijavieraat:

Anna Heikkinen on postdoc-tutkija Helsingin yliopistossa.
Tuija Veintie on yliopistotutkija Helsingin yliopistossa.

Äänitys 28.11.2024
Juontajat: Olli Puumalainen ja Sofia Blanco Sequeiros
Editointi: Pauliina Saloranta
Jingle: Jantso Jokelin
Jakso on toteutettu yhteistyössä jakso.fi:n kanssa. Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta.


Lisättävää?

Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.