Kolumbia, kokaiini ja uuden vasemmiston nousu

Tekstiartikkelin kuva.
Ulkopolitist · Kolumbia, kokaiini ja uuden vasemmiston nousu

Kolumbia valitsi ensimmäisen vasemmistolaisen presidenttinsä kesällä 2022. Mitä vasemmiston nousu merkitsee maalle, tai Latinalaiselle Amerikalle laajemmin? Millä tavalla Kolumbian asema merkittävänä kokaiinin tuottajana määrittelee maan politiikkaa?

Uusi vasemmisto nousee halki Latinalaisen Amerikan. Kolumbiassa Gustavo Petro nousi maan ensimmäiseksi vasemmistolaiseksi presidentiksi kesäkuussa 2022. Petro on entinen sissi, mutta myös varapresidentti Francia Márquez on merkittävä hahmo suhteessa maan historiaan: afrokolumbialainen nuori nainen, yksinhuoltaja ja ympäristöaktivisti.

Petro ja Márquez ovat luvanneet luoda Kolumbiaan rauhaa ja yhtenäisyyttä, sillä maata jakaa yhä vuoden 2016 rauhansopimukseen nimellisesti päättynyt, vuosikymmeniä kestänyt väkivaltainen konflikti Farc-sissien ja hallitusten joukkojen välillä. Yhtä lailla Kolumbiaa määrittelee sen asema maailman merkittävämpänä kokan- ja kokaiinin tuottajana. Petro ja Márquez ovat luvanneet muutoksia myös huumepolitiikkaan.


Podcast-jaksossa keskustellaan Kolumbiasta ja siitä, mitä vasemmiston nousu maassa tarkoittaa. Miksi Petro ja Márquez vetosivat äänestäjiin? Millä tavalla Kolumbian huumepolitiikka ja -tuotanto voivat heidän kautensa aikana muuttua, jos lainkaan?

Asiantuntijavieraina jaksossa:

Teivo Teivainen on maailmanpolitiikan professori Helsingin yliopistolla.
Maija Salmi on Ylen toimittaja Espanjassa.

Äänitys: 13.9.2022
Juontajat: Leonard Wilhelmus ja Sofia Blanco Sequeiros
Editointi: Leonard Wilhelmus
Jakso on toteutettu yhteistyössä jakso.fi:n kanssa
Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta

Lue myös