Herkkuja joulupöytään: vuoden 2020 luetuimmat analyysit
The Ulkopolitist | 21.12.2020
HERKKUJA JOULUPÖYTÄÄN: VUODEN 2020 LUETUIMMAT ANALYYSIT
Miten Kiinan taika-aseet vaikuttavat Suomeen, miten Taiwanissa on torjuttu pandemiaa ja mitä Saksan löylyhuoneet kertovat maan kulttuurista
Eriskummallinen vuosi on tulossa päätökseen, ja The Ulkopolitist suuntaa totuttuun tapaan joulun viettoon. Ennen kuin alamme analysoida vuoden 2021 monisyisiä ulko- ja turvallisuuspoliittisia ilmiöitä, kutsumme teidät, rakkaat lukijat, katsomaan hetkeksi taaksepäin. Alta löydät pian päättyvän vuoden kymmenen luetuinta julkaisuamme – ilmastopolitiikasta suomettumiseen. Nämä ja muut yli sata vuotuista analyysiamme luovat vakaan pohjan, jolle rakentaa entistä parempaa ja moniäänisempää ulkopoliittista keskustelua myös vuonna 2021.
1. Kiinan vaikutusoperaatioiden ”taika-ase” toimii myös Suomessa
Vuoden alussa Suomessa puhuttivat kansanedustajien Kiina-yhteydet. Maan Suomeen kohdistuvat vaikuttamistoimet voivat olla hyvinkin hienovaraisia ja ulottuvat ”toimintaan, jossa bisnes ja poliittinen vaikutusvalta sekoittuvat toisistaan erottamattomaksi liejuksi”. Matti Puranen avaa tekstissään Kiinan kommunistisen puolueen vaikuttamis- ja tiedustelutoimintaa tekevän Yhteisrintama-työosaston toimintalogiikkaa.
2. Koronavirus Itä-Aasiassa, osa I: Taiwan ja demokraattisen pandemiantorjunnan lyhyt oppimäärä
Mystisen koronaviruksen tartuntamäärien kasvaessa The Ulkopolitist kirjoitti pikavauhdilla kolmiosaisen juttusarjan koronavirustoimista Japanissa, Etelä-Koreassa ja Taiwanissa. Vieraskynässä Ari-Joonas Pitkänen analysoi Kiinan kainalossa sijaitsevan Taiwanin avoimuuteen perustuvaa koronapolitiikkaa heti pandemian alkuvaiheessa.
”Taiwan puolestaan venytti demokratian pelisääntöjä nimenomaan siksi, jotta tarkkaa tietoa ja tilastoja saataisiin nopeasti käyttöön ja julki”, Pitkänen ynnää.
3. Järjestys sen olla pitää! Mitä Saksan löylyhuoneet kertovat maan kulttuurista?
Saksassa on omanlaisensa saunakulttuuri, joka poikkeaa monin tavoin suomalaisesta. Kuten monissa muissakin asioissa, säännöt ovat myös tässäkin rituaalissa keskiössä. Anna Saraste avaa riemastuttavassa jutussaan saksalaisen saunakulttuurin ominaispiirteitä.
”Vuonna 2020 saksalainen sauna yhdistää juuri niin monia piirteitä kuin maan eri kulttuuripiireiltä voi odottaa: sääntöuskollisuutta ja samalla tasa-arvoa, hygieenistä etäisyyttä mutta myös peittelemätöntä riekottelua”, Saraste kirjoittaa.
4. Pysäyttääkö koronavirus ilmastonmuutoksen?
Keväällä keskusteltiin ahkeraan koronaviruksen mahdollisista positiivisista vaikutuksista hiilidioksidipäästöihin ja sitä kautta ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Ilmasto- ja päästöpolitiikka on kuitenkin arkijärkeä monimutkaisempaa, ja esimerkiksi erilaiset määräajat voivat tosiasiassa hankaloittaa ilmastotoimia pidemmällä aikavälillä. Vesa Ahoniemi raottaa analyysissaan sitä, mihin päästökeskustelussa pitäisi tosiasiallisesti kiinnittää huomiota.
5. Kapina tai sukupuutto – Elokapina-nimellä Suomeen rantautunut Extinction Rebellion vaatii välitöntä ratkaisua ilmastokriisiin
Elokapina-liike tuli Suomessa kaikille tutuksi viimeistään lokakuussa 2020, jolloin poliisi kaasutti maassa istuvia liikkeen mielenosoittajia. Sunna Kokkonen haastatteli Elokapinan jäseniä maaliskuussa 2020 julkaistussa jutussaan, jossa hän valottaa liikkeen taustaa, tavoitteita ja tulevaisuudennäkymiä.
6. Presidentti Niinistön vierailu The Ulkopolitistin podcastissa kiinnosti odotetusti: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö haluaa Suomen ulkopolitiikalta tuloksia (Tuomas Lähteenmäki ja Annastina Haapasaari)
7. Rodullistettujen nuorten näkeminen turvallisuusuhkana ei ole kenenkään etu: Miksi nuori maahanmuuttajamies pelottaa? Rodullistettujen ulossulkeminen heijastuu koko yhteiskuntaan (Ulla Kärki)
8. Katsaus Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagonin megabudjettiin: Yhdysvaltain puolustusbudjetti on 738 miljardia dollaria tänä vuonna – mihin raha käytetään? (Olli Saarinen)
9. Kaikki mitä olet aina halunnut tietää liuskeöljystä – klassikkoanalyysi vuodelta 2018: Liuskeöljy on mullistanut energiamarkkinat – Yhdysvallat tuottaa enemmän öljyä kuin koskaan, mutta tarvitsee silti Saudi-Arabiaa vakauttamaan kauppaa (Vesa Ahoniemi)
10. The Ulkopolitistin suomettumista tarkkaan analysoiva hittijuttu kerää lukijoita vuodesta toiseen: Suomettumisen ABC (Matti Pesu)
Lisättävää?
Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.